CENEVRE
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Perşembe günü, analistlerinin bulduğuna göre, son 50 yılda hem insani hem de ekonomik kayıplar için su ile ilgili tehlikeler afetler listesine hakim oldu.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, tehlikelerin etkilerine ilişkin bir atlasın yayınlanmasından önce, "İklim değişikliğinin bir sonucu olarak hava, iklim ve su ile ilgili tehlikelerin sıklığı ve yoğunluğu artıyor" dedi.
"Geçen hafta Orta Avrupa ve Çin'de şiddetli yağışlar ve yıkıcı sel ve can kaybının insani ve ekonomik bedeli trajik bir etkiyle vurgulandı."
WMO'ya göre, Alman ulusal meteoroloji servisi DWD, 14 ve 15 Temmuz'da iki gün içinde iki aya kadar yağmur yağdığını söyledi.
Bu, Almanya ve Belçika'nın ve Hollanda ve Lüksemburg'un en çok etkilenen bölgelerinde zaten doygunluğa yakın bir topraktaydı.
İsviçre ve Avusturya da şiddetli selden etkilendi.
Bu hafta, Çin'in merkezi Henan eyaletinin bazı kısımları, 17-21 Temmuz tarihleri arasında yıllık ortalamadan daha fazla yağış aldı.
Zhengzhou'daki Çin ulusal meteorolojik gözlem istasyonu, yıllık ortalama 641 milimetre (25 inç) ile karşılaştırıldığında 720 milimetreye (28 inç) ulaştı.
Henan'ın başkenti Zhengzhou, altı saat içinde yıllık yağışının yarısı kadar yağış aldı.
Altı saatlik yağış 382 milimetre (15 inç) idi ve 20 Temmuz'da öğleden sonra 4-5'ten Zhengzhou'daki bir saatlik yağış 200 milimetreyi (yaklaşık 8 inç) aştı.
Kuraklık ilk 10 felakete yol açtı
İlk 10 afetten, dönem boyunca en büyük insan kayıplarına yol açan tehlikeler, kuraklık (650.000 ölüm), fırtına (577.232 ölüm), sel (58.700 ölüm) ve aşırı sıcaklıklar (55.736 ölüm) olmuştur.
Bu, yakında çıkacak olan WMO Hava, İklim ve Su Aşırılıklarından Kaynaklanan Ölümler ve Ekonomik Kayıplar Atlası'nın (1970-2019) bulguları arasında yer alıyor.
Ekonomik kayıplarla ilgili olarak, Eylül ayında yayınlanacak olan atlasa göre, ilk 10 olay arasında fırtınalar (521 milyar dolar) ve sel (115 milyar dolar) yer alıyor.
Atlastan yapılan alıntılar ayrıca, sel ve fırtınaların Avrupa'da son 50 yılda 377,5 milyar dolar ile en büyük ekonomik kayıplara neden olduğunu gösteriyor.
Almanya'daki 2002 sel felaketi 16,48 milyar dolarlık zarara neden oldu ve 1970 ile 2019 yılları arasında Avrupa'daki en maliyetli olaydı.
Bununla birlikte, ısı dalgaları en yüksek insan ücretine sahipti.
Veriler, 50 yıl boyunca hava, iklim ve su tehlikelerinin tüm afetlerin (teknolojik tehlikeler dahil) %50'sinden, bildirilen tüm ölümlerin %45'inden ve küresel düzeyde rapor edilen tüm ekonomik kayıpların %74'ünden sorumlu olduğunu göstermektedir.
Taalas, "Giderek artan bir şekilde, şiddetli yağışlar iklim değişikliğinin ayak izini de taşıyor. Atmosfer ısındıkça daha fazla nem tutuyor, bu da fırtınalar sırasında daha fazla yağmur yağacağı ve sel riskini artıracağı anlamına geliyor" diyen Taalas, hiçbir ülkenin gelişmemiş olduğunu açıkladı. veya gelişmekte – bağışıktır.
"İklim değişikliği burada ve şimdi. İklim değişikliğine uyum için daha fazla yatırım yapmak zorunludur ve bunu yapmanın bir yolu, çok tehlikeli erken uyarı sistemlerini güçlendirmektir."
İklim değişikliğinin etkilerini hissettiğimiz birincil aracın su olduğunu söyledi.
WMO, "Hem su hem de iklim zorluklarını etkin bir şekilde ele almak için, iklim değişikliğini ve suyu aynı masaya, aynı sohbete getirmeliyiz: Onları bir arada ele almak" dedi.
Taalas, bu nedenle WMO'nun üst düzey liderlik tarafından yönlendirilen ve entegre su ve iklim eylemine odaklanan çok sektörlü bir aktörler topluluğu olan yeni bir Su ve İklim Koalisyonu'na öncülük ettiğini söyledi.