Demet ARAN
ANKARA (Anayurt) - Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ile Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Samsun ve Muğla’da yaptıkları etkinliklerle tedbirlerin alınarak iş yerlerinin açılmasını istedi. Ankara’daki basın toplantısında 800 kişilik kapalı salonlarda parti kongrelerinin, yüzlerce kişinin katılımıyla İstanbul Fatih’te cenaze törenin yapılabildiği hatırlatıldı ve “Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimiz de mi yayılıyor. İşyerlerimiz acilen açılmalıdır. HES kodu ile toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz” denildi. Müzisyen intiharlarına dikkat çekilen açıklamada “Hepimiz hükümetten alacaklıyız” ifadeleri kullanıldı.
“Geçinemiyoruz! Alacaklıyız! Hesabı Biz Ödemeyeceğiz” sözleriyle başlayan açıklamada bar çalışanlarının 345 gündür işsiz ve gelirsiz olduğu vurgulandı ve “Mekanların ne zaman açılacağı belli olmamasına rağmen hükümet kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart'ta, ücretsiz izin nakdi yardımının ise 17 Mart'ta kesileceğini belirtti. İnsanların aylarca net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi beklendi. Şimdi o da kesiliyor” denildi.
“Yeme-içme sektöründeki iş yerlerinin, pandemi nedeniyle tam kapasiteyle değil düşük kapasiteyle açılacağı konuşuluyor” ifadesinin yer aldığı açıklamada bu durumda birçok insanın işine dönemeyeceği, birçok çalışanın işsizlikle, açlıkla yüz yüze kalacağı belirtildi.
Mekanların illerdeki vaka yoğunluğuna göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak kategorize edilmeden açılması istenen açıklamada“Pandeminin yükünü biz çekeceğimiz kadar çektik. Mekanların açılmasında işletme ayrımı yapılmamalı tüm mekanlar aynı anda açılmalıdır” ifadeleri yer aldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kapanan dükkan yok” dediği hatırlatılan açıklamada Ticaret Bakanlığını verilerine göre 2020 yılında 99 bin 588 esnafın işyerini kapattığı ifade edildi.
“HEPİMİZİN ALACAĞI VAR HÜKÜMETTEN”
Kafe, bar ve restoranlar kapalıyken siyasi parti kongrelerinin ve kitlesel cenaze namazlarının kılınmasına tepki gösterilen açıklamada şöyle denildi:
“Adalet ve Kalkınma Partisinin 13 Ocak'ta kongreleri başladı, kalabalık salonlarda kongreler yapılabiliyor. Cumhurbaşkanı bile salonlar için, ‘Salon lebalep dolu’ diyor, o derece dolu salonlar. Dün Sağlık Bakanının da katıldığı bir cenaze törenini hep beraber izledik, cami avlusu hınca hınç doluydu. Soruyoruz: Bu koronavirüs hiçbir yerde bulaşmıyor da sadece bizim iş yerlerimiz de mi yayılıyor. iş yerlerimiz acilen açılmalıdır. HES KODU ile, toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı. Son 2 ayda Duran Ay, Erdem Topuz ve Mert El adlı müzisyen arkadaşlarımız işsizlik sebebiyle intihar etti. Hepimizin alacağı var hükümetten!”
İNSANCA YAŞAMAK İSTİYORLAR
Basın toplantısında konuşan kafe ve bar çalışanları da taleplerinin hükümet tarafından duyulmadığını söyledi ve parti kongrelerinde, kitlesel cenazelerde alınan tedbirlerin 30-40 kişinin çay, kahve içtiği mekanlarda neden alınamadığını sordu. Pandemi kadar yoksulluğun da bir sağlık problemi olduğunu hatırlatan kafe ve bar çalışanları yaklaşık 1 senedir insanlık onuruna uygun bir yaşam süremediklerini belirtti.