Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
     
 
 
  • Dolar
    8,1869
  • Euro
    9,7406
  • Altın
    458,1600
  • Bist-100
    1,4170
 

ANKARA

0/7 °C
GÜNDEM SİYASET DÜNYA EKONOMİ KÜLTÜR & SANAT MAGAZİN SPOR TÜMÜ
  Asiye Neneden Erdoğan'a çorap  
 
  Çin’de 10 yeni korona vakası  
 
  Adana'da 'sağlığa pedal çevrildi'  
 
  Alibaba’ya 2,8 milyar dolar ceza  
 
  Kömür madeninde su baskını  
 
  Peru sandık başına gidiyor  
Saray lezzetini yaşatıyorlar
Saray lezzetini yaşatıyorlar
 
Şekerci Şükrü Efendi'nin askerlik yapmak için gittiği İstanbul'da, saraya lokum üreten Hacı Bekir Efendi'den öğrendiği lokum, Şükrü Efendi'nin ailesi tarafından Bafra'da dört kuşaktır üretiliyor
 
24 Ekim 2018 Çarşamba - 16:38

Samsun'un Bafra ilçesinde, Şekerci Şükrü Efendi'nin lokumları, 1887'den bu yana dört kuşaktır aynı aile tarafından üretilmeye devam ediyor.

Şekerci Şükrü Efendi'nin Bafra'dan askerlik vazifesini yapmak için gittiği İstanbul'da, saraya lokum üreten Hacı Bekir Efendi'den öğrendiği ve 1887'de memleketine dönerek üretimine başladığı lokum, dört kuşaktır aynı lezzeti koruyor.

Memleketine döndükten sonra lokum üretimini bakır kazanlarda odun ateşinde yaparak sürdüren Şükrü Efendi'nin oğlu Faris Yüksel, 1936 yılında mesleği babasından devralarak, lokum ile Bafra'nın manda sütünden elde edilen kaymağını buluşturarak bugünkü geleneksel "Tarihi Bafra Kaymaklı Lokumu"nu üretti.

Lokum ile sarılan kaymağın tadının kısa sürede beğenilmesi üzerine ürünün lezzeti Samsun sınırlarını aştı.

Şekerci Faris Yüksel'den sonra oğulları Metin ve Çetin Yüksel'in ürettiği kaymaklı lokum üretimini, Çetin Yüksel'in oğlu Neşet Faris Yüksel devam ettiriyor.

Yılın belli aylarında üretilebilen kaymaklı lokumun yapımına havaların soğumasıyla ekim ayında başlanıyor ve üretim mayıs ayına kadar sürdürülebiliyor.

Son kuşak lokum üreticisi Neşet Faris Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleği babası Çetin Yüksel'den 7 yaşında öğrendiğini söyledi.

Büyük dedesinden kalma lokumculuk mesleğini Cumhuriyet Meydanı'nda geleneksel yöntemlerle eşi Dilek Yüksel ile sürdürmeye çalıştıklarını ifade eden Yüksel, şunları dile getirdi:

"Geleneksel yöntemlerle Türk damak tadına yerleşen, dünya literatüründe Türk lokumu olarak yerini alan Osmanlı'nın lokumunu hala aynı yöntemlerle devam ettiriyoruz. Ürünlerimiz kendimize özel değişik tat ve özelliklerde. Bunun yanında yöremize özgü, Bafra ismiyle özdeşleşmiş Bafra kaymaklı lokumunun üretimine devam ediyoruz."

Lokum ile kaymağın aynı anda ağızda eridiğini bu nedenle eşsiz bir lezzetin ortaya çıktığını ifade eden Yüksel, kaymaklı lokumun, diğer lokumlardan kıvam ve pişirme yöntemleri bakımından farklı olduğunu anlattı.

Kaymak sıcakta çabuk eridiği için yaz aylarında kaymaklı lokum üretmediklerini vurgulayan Yüksel, şöyle konuştu:

"Yerken damakta hem sütün, kaymağın tadını alırsınız hem de lokumu çiğnemeden kaymağın kıvamında ikisi bir erir. İçinde herhangi bir koruyucu madde içermediği için ilk yapıldığı tarih 1936 yılından beri kışlık, mevsimlik bir üründür. Yazın bu ürün olmaz. Kaymağın ömrü çok sınırlıdır. Mandanın yeme alışkanlıklarının yaz ve kış mevsiminde değişmesi nedeniyle yazın süt ve kaymakta oluşan koku nedeniyle kaymaklı lokum yaz aylarında yapılamıyor. Lokumda püf noktası pişirme. Lokumun kıvamı her şeyden önce önemli. Kaymakla beraber damakta erimesi için lokumun daha yumuşak kıvamda olmasını sağlıyoruz."

Yüksel, yılda yaklaşık 6 ay gibi bir sürede üretilen tarihi Bafra kaymaklı lokumunun lezzetinin Samsun'un dışına taştığını, İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerine kargo ile kaymaklı lokum gönderdiklerini kaydetti.

İnsanların son yıllarda geleneksel tatlara daha çok ilgi gösterdiğini belirten Şekerci Neşet Faris Yüksel, "İnsanlarımız eski tatlara eski lezzetleri merak ediyor. Unuttuğumuz lezzetler diyebiliriz buna. Bu lezzetlerin yeniden canlandığını görüyoruz. Bunun neticesinde Türkiye'nin her yerinden değişik müşteri potansiyelimiz var. Sağ olsun ürünleri beğeniyorlar, onlar beğendikçe biz mutlu oluyoruz ve mesleğimize daha aşkla şevkle sarılıyoruz." ifadelerini kullandı.
AA


Bu haber 474 defa okunmuştur.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Batarya üretiminde teknolojik kapışma
 
Fransa'dan Kaşıkçı açıklaması
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Meteorolojiden uyarı
Hava sıcaklıkları, perşembe günü Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı ...
Yeşilırmak'ta tekne gezileri başladı
Cumhuriyetin ilk dönemlerinde kayıtlı 120 tekne ile yolcu taşımacılığı ...
Hayvan sevgisi galip geldi
Başkentte sokakta bulduğu kedi ve köpeklere apartmanın bahçesinde baktığı ...
En eski hayvan fosili bulundu
Bilim insanları, bugüne dek kayıtlara geçen en eski hayvan fosilini keşfetti.
 
 
Hasta odasını sanat galerisine dönüştürdü
İzmir'de kısa aralıklarla hem lösemi hem de meme kanseri teşhisi konulan ...
Ulus Meydanı Projesi gelecek yıl tamamlanacak
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Ulus Meydan Projesini ...
Badem geliriyle 'fidan'lar yetişiyor
Anadolu OSB, atıl alana diktiği badem ağaçlarının meyvelerinden elde ettiği ...
19 metre kebabı 15 dakikada yediler
Çorum'da bir restoranın açılışında yapılan 19 metre uzunluğunda Adana ...
 
 
Servis çilesi son buldu
Tekirdağ'ın Kapaklı ilçesinde Havva Gazel, "yol bozuk" diye gitmeyi reddeden ...
Çekme helvasına coğrafi işaret
Kastamonu Valisi Yaşar Karadeniz, "Kastamonu çekme helvası"na coğrafi işaret alındığını bildirdi.
Yıl boyu objektiflere yansıyacak
Diyarbakır'ın Çınar ilçesi yakınlarında bulunan ve kazı çalışmaları süren ...
'Hareketsizlik beyne cazip geliyor'
Egzersize gitmenin neden zor geldiğini araştıran bilim insanları, beynin ...
 
 
  FACEBOOK'TA ARENA
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Ödemeler dengesi verileri açıklandı

Ödemeler dengesi verileri açıklandı

  FOTO GALERİ
Bakan Bakan Kurum'dan Açelya Apartmanı açıklaması

Bakan Bakan Kurum'dan Açelya Apartmanı açıklaması

  ÇOK OKUNANLAR
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
     
 
Yargıya güveniyor musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Haber
  •Güncel
  •Gündem
  •Siyaset
  •Dünya
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Kültür & Sanat
  •Magazin
  •Spor
 
 
  •Gündem
  •Sağlık
  •Komedi
  •Ekonomi
  •Yaşam
  •Dünya
  •Bilim ve Teknoloj
  •Kültür Sanat
  •Spor
  •Magazin
 
 
  •Gündem
  •Komedi
  •Bilim ve teknoloji
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Yaşam
  •Magazin
  •Kültür sanat
  •Spor
  •Haber