ANKARA - Dr. Mahmut Tolon'un kültürlerin "ortak akıl" sayesinde, önyargılarından kaynaklanan sorunlarının üstesinden gelebileceğini anlattığı kitabı Amerika’dan sonra Türkiye’de yayında. Tolon'un Amerika’da "Bias is Beautiful or Swan Song for Common" adıyla yayınlanan ve büyük başarı elde kitabını Türkçe’ye, "Sonbaharda Önyargılar Güzeldir veya Ortak Akıl için Kuğu Şarkısı” adıyla Aşina Kitaplar yayınevi kazandırdı.
Türkiye İle İlgili Bölümler Genişletildi
Türkiye ile ilgili bölümlerin genişletildiği kitapta yazar, “Dünyanın sorunlarını çözmek için ortak payda, önyargılar ve her insanda olan sapmalar olabilir” düşüncesinden hareketle, kültürlerin anlaşması ve küresel sorunların çözümü için “ortak akıl” oluşturulması kanaatinde. Zenginin fakiri, gencin yaşlıyı, hastanın sağlıklıyı anlayamadığına dikkat çeken yazar, kültürlerarası anlaşmazlıkları aynı bakış açısıyla değerlendiriyor. Kitabında dünyanın sosyal kavgalarının yanı sıra çevresel sorunlarına da eğilen yazar, özellikle nüfustan kaynaklanan problemlere vurguda bulunuyor.
Sosyal Yaşama Biyolojik Açılımlar
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde lisansüstü “Uzun yaşam ve Uzlaşma” konusunda ders veren Dr. Mahmut Tolon, kitabında sosyal yaşama biyolojik açımlar getiriyor. Yaşlanan Dünyanın sorunları için çözüm önerileri de sunan yazar, kitabında şu ifadelere yer veriyor: "İnsanlar geçen yüzyılın ortasında ortalama 30-40 yaşına kadar yaşarken yaşam süresi kayda değer şekilde arttı. Gelişmiş yörelerde bugün doğan iki çocuktan biri 100 yaşına kadar yaşayacak. Son otuz senede her yıl insan ömrü ortalama iki ay arttı. Dünyanın karbon yükünü azaltmak için ise ülkelerin hemen halihazırdaki nüfuslarında kalmaları için çaba göstermek şart. Bu teknik olarak zor bir şey değil her insanın bir tek çocuğu olmasında dünyaca anlaşmaktan ibaret. Her çiftin iki çocuğu olduğunda dünya nüfusu arzı edilen bir şekilde sabitlenecektir. Aynı zamanda kültürlerarası baskı azalacak ve barış için ortam oluşacaktır. Bilimden başka çıkış yolu olmadığına göre nüfusun atmosferdeki karbon ve uv ölçümlerine göre ayarlanması yeni enerji kaynaklarından faydalanılmasıyla ayrıca istihdam da yaratacaktır."1950 yılında İstanbul’da doğan, lise ve tıp eğitimini Almanya’da tamamlayan Mahmut Tolon, halen İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Doğa Bilimleri üzerine ders veriyor.Yazarın, kültürlerarası anlaşma, hava kirlenmesi, erozyon ve nüfus konularında uluslararası yayınları bulunuyor.